Renovatieproject Belfort Mons

Het belfort van Mons staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco en dwingt als enige barokke belfort in België respect af. Tijdens de renovatie van dit monument werd een gigantische trapconstructie opgebouwd in de toren. Deze bestaat uit meer dan 300 geperforeerde Staco wenteltreden.

Offerte aanvragen

Stairs 3.png
  • Mons, België
  • Publieke ruimtes
Belfort Mons

Roosters in een gerenoveerd pand

In het kader van Mons als culturele hoofdstad van 2015 ontstond de wens om het belfort te restaureren. Door het toevoegen van diverse industriële elementen (waaronder onze metalen roosters) werd het doel van het project bereikt: het oude monument kan weer met zijn tijd mee. In het belfort van Mons werd een uniek interpretatiecentrum geïnstalleerd. Daarnaast kwam er een panoramische lift, die een blik op de architectuur van destijds biedt. Een groot onderdeel van deze restauratie waren de binnentrapconstructies en loopplatformen. Hiervoor werd onze hulp ingeroepen.

Ons aandeel in Belfort Mons

Wij hadden een groot aandeel in de gigantische trapconstructie binnenin Belfort Mons, aangezien wij de meer dan 300 geperforeerde wenteltreden van verzinkt staal produceerden en leverden. Doordat stabiliteit van de constructie een van de belangrijkste vereisten was, kozen wij voor het dubbelgezette geperforeerde panelen 3-40 MAW in een breedte-uitvoering van 1200mm. Deze trapconstructie loopt helemaal rondom de glazen liftkoker tot aan het uitkijkplatform boven in de toren.

De trapconstructie wordt onderbroken door verschillende tussenverdiepingen die werden uitgerust met roestvrijstalen Staco roosters. Deze doen dienst als mezzanine en bouwden wij op met standaard persroosters 30-2 maaswijdte 33x33, bijkomstig voorzien van een aangelaste stootrand van 70x3mm. Vanwege de valbeveiliging werden deze mezzanines afgebakend met verticaal geplaatste kartonnageroosters 30-2 maaswijdte 33x33. Deze roosters doen in deze constructie dienst als balustrade.

Contact

belfort-mons-3.jpeg

Onze
oplossingen

Onze oplossingen zijn vaak onderdeel van een groter verhaal. Daarom werken wij graag samen met de beste partners om het project tot een groot succes te maken. Niet alleen een goede samenwerking, maar ook de beste oplossingen en producten zorgen voor een prachtig eindresultaat. Daarom gebruiken wij uitsluitend onze eigen metalen oplossingen met de juiste afwerking die écht bij jouw uitdaging passen.

Persrooster

Bekijk dit product

Persrooster Kartonnage

Bekijk dit product

Geperforeerd paneel traptrede

Bekijk dit product

Over Belfort Mons

Sinds het einde van de jaren 1660 houdt het belfort van Mons een wakend oog over de stad en waarschuwde het de inwoners voor brand, invasies en bombardementen. Ook vandaag nog deint het levensritme van Mons elke kwartier mee op de tonen van de beiaard met 49 klokken. De afgelopen jaren werd er fors geïnvesteerd in de restauratie van dit monument om de pracht van de 17e eeuw te herstellen. Ook werd er een uniek interpretatiecentrum met bijbehorende lift, trappen en platforms geïnstalleerd om zo van het belfort een waar museum te maken!

Over

Over

Meer over dit project

Wij droegen ons steentje bij aan de indrukwekkende restauratie van het historische Belfort Mons. Hier vertellen wij je uiteraard graag meer over. Wil jij meer weten over de gang van zaken rondom dit project, de gebruikte oplossingen en andere uitdagingen van dit project? Bel of mail ons gerust, dan plannen we een vrijblijvend gesprek in!

Contact & service

Je vraag stellen? Wij staan klaar om je te helpen!

Contact & service

Inspiring
innovation

Om duurzaam te blijven, heeft de wereld van nu meer dan ooit behoefte aan innovatie. In sectoren waar veiligheid, kwaliteit en betrouwbaarheid van belang zijn, kan dat soms een echte uitdaging zijn. Wij zijn trots als onze oplossingen jou inspireren om bij te dragen aan een mooiere, veiligere, toegankelijkere en duurzamere wereld.

knowledge

Productieproces panelen en roosters

Metaal dient als basis voor ons uitgebreide assortiment aan constructiepanelen en roosters. Met twee eigen productielocaties kunnen wij een constante ...

Bekijk dit kennisartikel
knowledge

Materialen van onze panelen

Er zijn verschillende materialen waar wij gebruik van maken om onze panelen en roosters te produceren. Om ervoor te zorgen dat je het juiste materiaal...

Bekijk dit kennisartikel
inspiration

Zonwering

Er zijn ontzettend veel mogelijkheden in zonwering wanneer je kijkt naar de verschillende soorten systemen, materialen en andere elementen. In hout, a...

Bekijk dit kennisartikel
Inspire